logo logo
 
 

Evenementen in de binnenstad


Diverse evenementen worden georganiseerd om de belevingswaarde van de binnenstad een impuls te geven. Sommige hiervan worden volledig geïnitieerd en georganiseerd door het Centrummanagement; andere zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met diverse partners en ondernemers.

Hierbij staat het verhogen van het aantal bezoekers&gebruikers, de waardering, verblijfsduur, investering, herhaalbezoek en ambassadeurschap centraal. 

Tussentijdse Evaluatie Evenementenbeleid
Lees hier de tussentijdse evaluatie van het evenementenbeleid van de Gemeente Leiden.

Hierbij een overzicht van de evenementen waarin het Centrummanagement actief of ondersteunend in participeert.

IJsbaan Leiden

placehold


Van vrijdag 8 december t/m zondag 7 januari is er weer de mogelijkheid om te komen schaatsen op onze drijvende ijsbaan in de prachtige binnenstad van Leiden.

Op de Nieuwe Rijn nabij het Stadhuisplein in het hart van de binnenstad zal ook dit jaar weer de drijvende ijsbaan liggen. Deze ijsbaan strekt zich uit over de Nieuwe Rijn, is voor iedereen toegankelijk en staat in verbinding met de eveneens drijvende Kerstmarkt.

Om de komende jaren de kwaliteit van de ijsbaan (en de kerstmarkt) te verbeteren heeft het Centrummanagement Leiden in 2016 de bezoekers om hun mening gevraagd. Klik hier om de uitkomsten van dit kleinschalig onderzoek te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen
via info@centrumvanleiden.nl

Klik hier voor actuele informatie, filmpjes en foto's.

Kinder DOE(za) Festival

placehold


Op vrijdag 5 januri is het KinderDOE(za) Festival in het Van der Werfpark! Tijdens het festival worden tussen 10.00-17.00 uur allerlei (gratis) activiteiten georganiseerd voor het hele gezin.
 

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen een rondvaart doen met de dierenboor met kindertheater, springen op luchtkussens, trampolinebungee jumpen en natuurlijk nostalgische kinderspellen spelen!

 

Combineer je bezoek aan het KinderDOE(za) Festival met een rondje schaatsen en de nostalgische kermis op de Nieuwe Rijn. Een gezellig dagje uit!

Samen zijn we OPEN, jij ook?

placehold


Zaterdag is de belangrijkste dag waarop je als ondernemer je omzet draait. Wij willen dat de zondag net zo druk gaat worden. Het geeft toeristen én Leidenaren een extra reden om naar de binnenstad te gaan. En zo vergroot de omzet van alle ondernemers uit de binnenstad.

Leiden is het mooist op zondag. En dat moet iedereen weten! Daarom zijn er meer dan 120 winkels open en zijn er iedere zondag markten en activiteiten in de binnenstad.

Ben jij ook open?
Ben of wil jij ook open op zondag en ben je op zoek baar meer informatie over o.a. deelname? Neem dan gerust contact op met Mels Hartman. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de website www.leidenisopen.nl

Terugblikken
Voor OPEN was er het Verrassend Winkelweekend. OPEN is hierop een vervolg. Bekijk hier de terugblikken van alle Verrassende Winkelweekenden in 2014.
 

Programma Winter Wonder Weken 2017

Programma Winter Wonder Weken 2017


Met meer dan 250.000 bezoekers kijken we terug op een zeer succesvolle editie van de Winter Wonder Weken 2016. Nu wordt het tijd dat we uit gaan kijken naar de aankomende Winter Wonder Weken. Dit jaar starten we met de intocht van Sinterklaas op 25 november en eindigen we met de laatste dag van de ijsbaan en de nostalgische kermis op 7 januari 2018.


Ook dit jaar bestaat de Winter Wonder Weken weer uit zes evenementen: De Intocht van Sinterklaas, Het Huis van Sinterklaas, De Lichtjesparade, het Hooglandse Kerstplein, De drijvende ijsbaan en niet te vergeten de drijvende kerstmarkt. Deze laatste werd afgelopen jaar bekroond met de Award voor Beste Kerstmarkt 2016.

Voor een sfeerimpressie van de zeer geslaagde editie van vorig jaar, zie het filmpje.


Intocht Sinterklaas in Leiden

Intocht Sinterklaas in Leiden


Op zaterdag 25 november zal Sinterklaas weer voet aan wal zetten in zijn favoriete stad Leiden. Het voorprogramma zal om 11:00 uur van start gaan op de Beestenmarkt. Vervolgens zullen er om 11:30 uur er onder begeleiding van Meike Hurts & The Rockschoolband een aantal liedjes geoefend worden. Deze worden gedurende de aankomst van Sinterklaas om 12:00 uur voorgedragen. Na het toezingen van Sinterklaas begint hij onder begeleiding aan zijn feestelijke toch door de binnenstad.

Voor de route die Sinterklaas zal afleggen kan je terecht op deze website.

Het middagprogramma gaat om 13:40 uur van start. Sint en zijn pieten arriveren dan op de Hooglandse Kerkgracht. Om 14:00 uur is er een Meet & Greet met Sint en zijn Pieten, zijn er spelletjes en is er een DJ-Piet aanwezig zijn. Het programma eindigt om 16:00 uur.

Klik hier voor actuele informatie, filmpjes en foto's. 

Het Huis van Sinterklaas

placehold


Op zondag 26 november nemen Sinterklaas en zijn Pieten weer intrek in de Waag, die compleet omgetoverd zal zijn tot het Huis van Sinterklaas. Zij verblijven hier gedurende de hele Sinterklaas periode, dit jaar is dat van zondag 26 november tot en met maandag 4 december.
Het Huis van Sinterklaas is dagelijks geopend van 12:00 tot 17:00 uur voor publiek en de toegang is gratis voor iedereen. Er zijn elke dag vele activiteiten voor kinderen: van knutselen in de knutselkamer tot klimmen op het oefendak of dansen op sinterklaasmuziek. Als laatste kan je in het Huis van Sinterklaas ook een echt pietendiploma halen. Iedereen is welkom om Sint en zijn Pieten een bezoekje te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via
info@centrumvanleiden.nl.

Klik hier voor actuele informatie, filmpjes en foto's.

De Lichtjesparade

placehold


De zevende editie van de Lichtjesparade vindt plaats op vrijdag 15 december van 18:00 tot 20:00 uur. De Lichtjesparade is inmiddels niet meer weg te denken uit Leiden. Elk jaar lopen de kinderen een culturele route die dit jaar in het teken zal staan van ‘Het licht boven water krijgen'. Dit thema sluit aan bij het nationale themajaar ‘Nederland Waterland’ in 2018.

Deelnemende kinderen krijgen een lichtelement dat ze tijdens de tocht kunnen meedragen. Iedereen mag meelopen met de Lichtjesparade en hoe meer lichtjes op de kleding zijn aangebracht, hoe beter. Aan het einde van de route zal de reusachtige kerstboom op het Hooglandse Kerstplein ontstoken worden. De route is 2,7 kilometer lang en dus geschikt voor jong en oud.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Monique IJselsteijn of via 071-5140435
 

Klik hier voor actuele informatie, filmpjes en foto's.

Hooglandse Kerstplein met Joris' Kerstboom

Hooglandse Kerstplein met Joris' Kerstboom


Van 15 t/m 27 december is dit jaar het Hooglandse Kerstplein. 
Op loopafstand van de drijvende kersmarkt en ijsbaan, kun je dit jaar een dierbare in het licht zetten in de Joris’ Kerstboom die op het Hooglandse Kerstplein staat. Op dit plein neemt de Kerstman gedurende de kerstperiode zijn intrek in het speciaal voor dit evenement gebouwde Huis van de Kerstman. Hier kun je de kerstman persoonlijk ontmoeten en zijn er voor kinderen verschillende activiteiten te beleven. Tijdens de Leiden is open weekenden (16/17 december en 23/24 december) zullen verschillende koren een optreden verzorgen op het Hooglandse Kerstplein.

De prachtige kerstboom zal op de avond van de Lichtjesparade, 15 december, op magische wijze worden ontstoken.

Op 23 december zal de KRO-NCRV op dit plein ook opnames komen maken voor het tv-programma Joris’ Kerstboom. De tv-presentator Joris Linssen is vanaf de middag aanwezig om mensen aan te spreken en te vragen naar de reden van hun komst. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een foto van een geliefde in de boom te hangen.

Klik hier voor actuele informatie en foto's.

Kerstmarkt Leiden

placehold


Aankomende editie van onze drijvende Kerstmarkt vindt plaats van vrijdag 15 december t/m woensdag 27 december.

De Kerstmarkt Leiden is de enige drijvende kerstmarkt van Nederland en ligt in de prachtige binnenstad van Leiden. In 2011 vond de eerst editie plaats van de drijvende Kerstmarkt Leiden en sindsdien is de kerstmarkt elk jaar ontwikkeld en gegroeid. Dit is in 2016 beloond met het winnen van de Kerstmarkt Award en Kerstmarkt Leiden mag zich een jaar lang de beste kerstmarkt van Europa mag noemen.

Sinds 2013 wordt ook gebruik gemaakt van de unieke combinatie van de drijvende kerstmarkt met de aangrenzende en tevens drijvende ijsbaan. Zo kunnen bezoekers van de ijsbaan onder de Koornbrug doorlopen om zich te laten verrassen door een verscheidenheid van producten op de kerstmarkt. En vanwege het drijvende karakter, bieden wij als enige mogelijkheid om direct vanaf de kerstmarkt een gezellige winterse rondvaart te maken.

Blijf je op de kerstmarkt? Met een uitgebreide dagelijkse culturele programmering kun je onder het genot van een glühwein of warme chocolademelk heerlijk genieten van livemuziek. Deze livemuziek bestaat uit koren, kerstorkesten en sing & song writers: voor ieder wat wils.

Omdat de kerstmarkt en ijsbaan in hartje centrum van Leiden liggen, is een bezoek perfect te combineren met het doen van kerstinkopen in de omliggende winkelgebieden.


Klik hier voor meer informatie voor bezoekers, (nieuwe) standhouders en touroperators.

In 2016 is Centrummanagement Leiden een samenwerking aangegaan met Kreativ Events. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het huren van een kerstchalet? Klik dan hier of neem contact op met Kreativ Events via T: 070 450 05 77,
E: info@kreativevents.nl, W: www.kreativevents.nl

Klik hier voor actuele informatie, filmpjes en foto's.

Kerstpakket shoppen

Kerstpakket shoppen


Bedrijfsuitje en uniek kerstpakket voor uw werknemers ?

Wilt u een uniek kerstgeschenk voor uw werknemers en de feestdagen in gepaste vrolijkheid met het team inluiden? Kerstpakketshoppen, dat kan op de kerstmarkt in Leiden. Stel een uniek kerstpakket samen door te winkelen bij de diverse winkels op de kerstmarkt. 

Klik hier voor meer informatie en de opties betreft kerstpakketshoppen op de Leidse Kerstmarkt. 
Voor vragen of meer informatie kunt u gerust contact opnemen via info@centrumvanleiden.nl.







T. rex in Town

placehold

 

Op 26 augustus kwam Trix – de allereerste T. rex die voet zet buiten de Verenigde Staten – aan in Leiden. Om deze reden werd er feestelijk uitgepakt. Zo vond er een speciale intocht plaats, onder begeleiding van niemand minder dan Freek Vonk, Anne Schulp en Bart Meijer, waarna Trix tussen 10.30 en 11.30 uur onthaald werd op de Beestenmarkt.

Trix is vanaf zaterdag 10 september 2016 te zien zijn tijdens de expositie 'T. rex in Town' in het Pesthuis in Naturalis. In deze periode zullen speciale T. rex-treintjes rijden tussen Naturalis en het centrum van Leiden. In het centrum kan er worden genoten van T. rex-arrangementen, die in samenwerking met verschillende horecapartners worden aangeboden.

In de binnenstad kunnen bezoekers van de tentoonstelling hun opgedane kennis in praktijk brengen met de T. rex-familie-doe-opdrachten, bij retailers sparen voor verschillende onderdelen (mini's) die samen de leefwereld van de T. rex vormen, genieten van speciaal gebrouwen T. rex-bier of lekker een potje Trix ganzenbord spelen.


Een stukje terug in de tijd...
Eind 2013 trok het team van het Naturalis Biodiversity Centre naar Wyoming V.S. voor een opgravingsexpeditie. Na jaren intensief werk is uiteindelijk een van de meest volledige en meest gave skeletten van Tyrannosaurus ooit uit de grond gehaald. Met behulp van Freek Vonk en zijn actie 'Tientje voor T.rex', en met behulp van verschillende sponsoren waaronder de BankGiro Loterij, heeft Naturalis het skelet kunnen kopen. Dit is het enige echte T. rex skelet dat in Europa te vinden is.
 

Samenwerking
Centrummanagement Leiden en Naturalis hebben de handen ineengeslagen met Gemeente Leiden (Programma Binnenstad), Leiden Marketing, Hoteloverleg Leiden, Ondernemersfonds Leiden, Stadsparkeerplan en Koninklijke Horeca Nederland om, naast de T. rex-tentoonstelling in Naturalis, ook aansluiting met de binnenstad te realiseren middels speciale acties en activiteiten. Op deze manier wordt het centrum van Leiden nog aantrekkelijker voor de bezoekers van Naturalis en is de drempel voor een combinatiebezoek tussen museum en centrum een stuk lager. 

Heb je vragen over de activiteiten rondom de komst van Trix? Mail dan gerust naar Mels Hartman, Projectleider Evenementen.
 

Cultuurfestival Picknick

placehold


Cultuurfestival Picknick wordt in de zomermaand juli georganiseerd in het Van der Werfpark. Het Van der Werfpark is op een aantal zondagmiddagen het toneel voor cultuur. Er is een brede programmering met verschillende muzikale acts, theater, markt en de nodige kinderactiviteiten. De toegang is gratis.
 

Samen voor een schone stad
Picknick is supporter van ‘Samen voor een schone stad’. In samenwerking met Gemeente Leiden worden er picknickkleedjes uitgedeeld, die aan het einde van de dag als vuilniszak gebruikt kunnen worden. Wethouder Paul Laudy heeft het startsein gegeven voor deze actiecampagne.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.picknick-festival.nl of www.facebook.com/zomerpicknick. 

Bekijk hier het filmpje van één van de edities!

Cultuurfestival Picknick wordt mede mogelijk gemaakt door:
De Collectie, Centrummanagement Leiden, Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden&Ondernemersfonds Leiden.

 

Textiel Festival Leiden 2015

placehold


Voor de 5e keer organiseerde STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) in 2015 het Textiel Festival. Op 42 locaties werden middels exposities, demonstraties, een Arts & Crafts markt en workshops de fascinerende mogelijkheden van het werken met textiel en flexibele materialen getoond.
 

Textielroute
In de binnenstad van Leiden was de textielroute uitgezet met op zo’n 42 plekken textiele kunst. In het project ‘Heden en Verleden’ maken topamateurs nieuw werk dat geïnspireerd is op de collecties van museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis en de Hortus botanicus.

 

Voor meer informatie kunt u een kijken nemen op de website.
 

Centrummanagement Leiden ondersteunde het Textiel Festival in 2015. Het evenement zorgt voor meer bezoekers in de binnenstad en stimleert het meervoudig bezoekmotief.

Lakenfeesten

placehold


Leiden kent een rijke geschiedenis in de textielindustrie en genoot lange tijd zelfs landelijke bekendheid als lakenstad. Jaren later hebben de Lakenfeesten aan dit feit hun naam ontleend. Een bijzondere historie om niet te vergeten.

De Lakenfeesten brengt deze historie op een feestelijke manier weer onder de aandacht van het grote publiek met vele verwijzingen naar het Leidse Laken. Inmiddels zijn de Lakenfeesten een waar fenomeen en één van de jaarlijkse hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden.

Natuurlijk ontbreken de vertrouwde peilers onder de Lakenfeesten niet; de SportCity Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis bij de Beestenmarkt en heel veel livemuziek. Ook zijn dit jaar de handen weer stevig ineengeslagen met Leiden Culinair. Dit culinaire evenement vindt gelijktijdig met de Lakenfeesten plaats op de Garenmarkt, zodat ook de inwendige mens niks tekort zal komen.

De Lakenfeesten worden door een hoop partijen mogelijk gemaakt, waaronder ook het Centrummanagement Leiden. 

Koningsdag

placehold


Sinds 1929 doet de Oranjevereniging Leiden (hiervoor Vereniging Koninginnedag Leiden) elke Koningsdag (voorheen Koninginnedag) haar best om er een geweldig feest van te maken voor jong en oud. In samenwerking met onder andere de wijken, horeca en de gemeente wordt er elk jaar hard gewerkt voor deze feestelijke dag.

Ook het Centrummanagement Leiden is betrokken in de eerste fases waarbij de ideeën en plannen met betrekking tot de programmering besproken worden.
 

In 2014 heeft de eerste Koningsdag plaatsgevonden. Koningsdag in Leiden is geworden wat het in vele andere steden al was: een evenementenfeest! De grootste publiekstrekker op Koningsdag in Leiden is het optreden van de Leidse DJ Armin van Buuren op de Leidse Garenmarkt onder de naam 'Citymoves'.

Het grootste pop-up warenhuis van Nederland!

placehold


Stichting Centrummanagement Leiden en Cultuurfonds Leiden zijn enige tijd geleden in gesprek gegaan met de eigenaar van het voormalige V&D pand aan de Aalmarkt in Leiden, over een tijdelijke invulling van deze prachtige en beeldbepalende locatie.


Voor de maanden juli en augustus was de eigenaar bereid om de etalages en parterre (begane grond) ter beschikking te stellen voor een pop-up concept waar kunst, cultuur en retail samenkomen!

En met succes, want het Pop-up Warenhuis kon uiteindelijk doorgaan tot 2 januari 2017! Er was voldoende animo van uiteenlopende partijen die zich op deze unieke locatie in de binnenstad wilden vestigen.

 

Het Centrummanagement Leiden zet zich in om de binnenstad van Leiden bruisend, aantrekkelijk en economisch vitaal te houden voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Cultuurfonds Leiden is een investeringsfonds, opgericht om de cultuursector in Leiden structureel te versterken. Vanuit de doelstellingen van beide organisaties was ervoor gekozen deze kans te benutten en zo culturele initiatiefnemers en retailers een podium te bieden in het hart van de binnenstad. Daarnaast vonden wij het van groot belang dat er een tijdelijke invulling kwam voor dit beeldbepalende pand waarmee we de doorstroming weer op gang brengen tussen de twee hoofdwinkelstraten.