logo logo
 
 

Vooraf en toe Eet-, Drink- en Kunstlokaal

placehold


Vooraf en toe is een Eet-, drink- en Kunstlokaal op de Botermarkt in Leiden. Vooraf en toe is de vaste ontmoetingsplek van veel Leidenaren, studenten, families, kunstenaars en vriendenclubjes. Vooral op woensdagen en zaterdagen is het een komen en gaan van gasten die Voorafentoe in combinatie met de markt bezoeken. Op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag wordt Voorafentoe vaak gebruikt voor afstudeerborrels, feestjes en verjaardagen. Om de 6 weken hangt er een nieuwe kunstcollectie aan de muren. Het bedrijf wordt al 16 jaar met veel liefde gerund door Hadi en Claudine die iedereen met veel openheid ontvangen op hun terras. Hadi, een ras ondernemer in onze ogen, vertelt me onder het genot van een heerlijke vers jus d’orange op het zonnige terras alles over zijn bedrijf.

Kan je wat meer vertellen over Vooraf en toe en uw Leidse avontuur?
“In 2000 openden we de deuren van Vooraf en toe, er was toen nog weinig horeca op de Nieuwe Rijn/Botermarkt. In eerste instantie hadden we maar de helft van de zaak zoals het nu is. Rond 2008 hadden we de kans om de zaak uit te breiden en hebben we het voormalige antiquariaat erbij getrokken.”
 

De persoon achter Vooraf en Toe
Hadi komt oorspronkelijk uit Iran. Op jonge leeftijd is hij naar Leiden verhuist waar hij Claudine ontmoette. Hadi heeft de hotelschool afgerond en jaren in de horeca gewerkt als kok. Na vele jaren gewerkt te hebben in de Leidse en Haagse horeca besloot hij dat hij zijn eigen onderneming wilde openen. Tegenwoordig woont Hadi met zijn vrouw en drie dochters boven Vooraf en toe, en dat bevalt ze uitstekend.
 

Waar staat Vooraf en toe in 2020?
“Als alles loopt zoals we willen hopen we de onderneming uit te breiden met een Bed en Breakfast. Het zou geweldig zijn om een aantal kamers boven om te toveren tot B&B kamers.Wakker worden op een prachtige locatie in de historische binnenstad en van daaruit de stad verkennen, een bijzondere belevenis voor toeristen.”