logo logo
 
 

Chummy Coffee

placehold


Jaap van der Schee & Corrie Zandbergen zijn de hartelijke eigenaren van Chummy Coffee in de Breestraat in Leiden. Vakmanschap en kwaliteit zijn voor beiden erg belangrijk. Chummy Coffee is een koffiebar waar men alleen specialty coffee gebruikt. Een echte koffiebar waar alles draait om de koffie; een uniek concept voor Leiden.

 

Kan je wat vertellen over jullie onderneming en hoe het Leidse avontuur begon?
“Sinds februari 2016 runnen wij onze eigen koffiebar. Deze is voortgekomen uit mijn passie voor koffie. Het begon een 10 jaar geleden als een hobby, waarbij ik vaak deelnam aan verschillende koffieworkshops. Tijdens een van deze workshops ben ik bevriend geraakt met een andere deelnemer. Hij begon enige tijd later zijn eigen koffiebar, waar ik toentertijd vaak heb geholpen en meegedraaid. Zo is het verlangen ontstaan om een eigen zaak te beginnen. Aangezien we in Valkenburg ZH wonen, is Leiden voor ons een logische keus om onze koffiebar te vestigen.”
 

Wat is het leukste aan ondernemen in Leiden?
“Het leukste aan ondernemen vind ik het bezig zijn met koffie. Bij Chummy Coffee gebruiken wij koffie van Caffenation, een kleine ambachtelijke koffiebranderij uit Antwerpen. Met de Caffenation koffie volgen we de koffie oogsten. Door alleen nieuwe koffie oogsten te gebruiken heeft onze koffie veel meer smaak. Door deze bewuste keus verandert onze koffieblend ongeveer iedere twee maanden, terwijl onze filterkoffie vrijwel wekelijks verandert. Zo kan men elke week iets anders proberen.
Het leukste aan ondernemen in Leiden vind ik de diversiteit aan mensen. Leiden heeft een rijke historie met vele bezienswaardigheden en wordt door steeds meer toeristen bezocht. Naast de toeristen en studenten heeft Leiden ook veel expats. Deze mensen – bijvoorbeeld uit Korea of Amerika – zijn vaak heel goed op de hoogte van specialty koffie. Nederland loopt op dit gebied misschien nog iets achter.”
 

Waar ziet u uzelf en uw onderneming in 2020?
“Gewoon hier, op dezelfde plek.” De eigenaar zegt dat kwaliteit overwint en dat hij vakmanschap erg belangrijk vindt. Vandaar dat hij geen intentie heeft om uit te breiden. Het maken van de koffies die ze bij Chummy Coffee serveren is een vak apart. Om de kwaliteit van zijn producten te kunnen waarborgen doet Jaap het werk het liefst zelf. Hij heeft daarom geen personeel in dienst. Wat Jaap ook erg belangrijk vind is het contact met de klant: “We willen dat Chummy Coffee een gezellige bijeenkomstplaats is waar mensen elkaar ontmoeten, van jong tot oud en van echte Leidenaar tot buitenlandse student.”