logo logo
 
 

Borg & Daphne

placehold


Borg & Daphne Sieraden is een prachtig bedrijf waar twee mensen met veel passie een ambacht uitoefenen. Het stel heeft hun winkel op de Nieuwe Rijn in Leiden, hier is tevens het atelier en het woonhuis van de goud- en zilversmeden. Borg & Daphne hebben elkaar ontmoet op de opleiding in Schoonhoven en zijn sindsdien samen. In 1994 vestigden de twee zich in Leiden omdat Daphne hier is opgegroeid en er op dat moment nog geen zilver- of goudsmid in de stad gevestigd was. Het is een geweldige keuze geweest voor Borg & Daphne die beiden nog met veel plezier in Leiden wonen & ondernemen.

Kan je wat vertellen over Borg & Daphne sieraden en hoe het Leidse avontuur begon?
“22 jaar geleden woonden we nog in Arnhem maar daar zaten al veel zilver en goudsmeden, na een korte zoektocht startte we onze zaak in Leiden. In 1994 huurden we een klein pandje naast de bibliotheek op de Nieuwstraat, harstikke leuk was dat. In 2000 kregen we de kans om ons huidige pand op de Nieuwe Rijn te kopen, eigenlijk omdat we heel brutaal aan de toenmalige eigenaren hadden gezegd dat we hun huis graag wilden kopen. Een jaar nadat we interesse hadden getoond belden ze ons, of we nog steeds interesse hadden en de rest is inmiddels geschiedenis. We hebben in de winkel verschillende eigen ontwerpen liggen maar we werken ook graag in opdracht. Het creëren van mooie sieraden verveelt ons nooit.”


Wie zijn Borg & Daphne?
Borg en Daphne zijn twee hardwerkende en hartelijke creatievelingen. Beide volgden zij de opleiding goudsmeden in Schoonhoven. Deze opleiding bestond uit drie jaar theorie en één jaar praktijk. Vervolgens hebben beide nog een eenjarige opleiding zilversmeden gevolgd. In het tweede jaar van de opleiding sloeg de vonk over en inmiddels zijn de twee 30 jaar samen. Hetgeen wat ik heel mooi vond is dat zij elkaars trouwringen hebben ontworpen en gesmeden. Alle ontwerpen maken zij uiteindelijk samen, ze sparren veel over elkaars ontwerpen om tot het mooist mogelijke resultaat te komen.


Wat zou je collega ondernemers willen meegeven?
“Blijf bij jezelf, houd je bij je idee en wees consequent in wat je doet. Laat je niet te veel beïnvloeden door omgevingsfactoren want dan wordt je verhaal minder geloofwaardig. En wees niet bang om te starten in Leiden, de diverse consumentengroep en de vele toeristen zorgen voor genoeg aanloop. Daarbij is ondernemen in Leiden, naar ons idee, alsof je terecht komt in een warm bad.”