logo logo
 
 

Herinrichting Kaasmarkt: een nieuwe huiskamer voor de binnenstad

Het Centrummanagement Leiden komt met plan voor meer groen, ontspanning en wonen op de Kaasmarkt.


Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de plannen voor de herinrichting van de Kaasmarkt. Vanwege de ligging van de Kaasmarkt in het economische hart van de binnenstad, komt het Centrummanagement Leiden met een eigen plan waarmee de economische vitaliteit van de stad verder wordt versterkt. Het plan transformeert een grijze, sfeerloze plek in de nabije toekomst naar een parkplein met meer ruimte voor groen, ontspanning en wonen.

Centrummanager Gijs Holla: ‘We willen dat de nieuwe Kaasmarkt een plek wordt waarop zowel bewoners als bezoekers graag verblijven, als een huiskamer van de binnenstad. Daarom pleiten wij voor een plein waarop groen overheerst, kleinschalige evenementen worden toegestaan en ruimte is voor beperkte parkeervoorzieningen. Door het creëren van ‘wanden’ aan de rand van het plein, door bebouwing en groen, ontstaat een ‘intieme’ sfeer op het plein. Daarom zijn de geplande bebouwing langs de Nieuwe Rijn en rondom het plein ook overgenomen in het plan.

Een levendig parkplein
Holla: ‘Kleinschalige activiteiten zijn van groot belang om de Kaasmarkt tot leven te laten komen. Daarom willen wij op het nieuwe plein ruimte bieden aan kleinschalige en culturele evenementen, waaraan ook de kunstenaars van de Kaasmarktschool een bijdrage kunnen leveren’. Daarnaast wil het Centrummanagement de mogelijkheden voor de horeca vergroten: ‘De Kaasmarktschool is een unieke plaats waar de komst van een nieuw ‘cultureel’ café een welkome toevoeging zou zijn. Daarnaast krijgt de bestaande horeca op beperkte schaal ruimte voor terrassen’, aldus Holla.

Autoluw
Naast de mogelijkheid voor een groen parkplein, is de Kaasmarkt ook één van de entrees tot de Leidse binnenstad. Daarom pleit het Centrummanagement voor een beperkt aantal kort-parkeerplekken en parkeerplaatsen voor invaliden en deelauto’s: bezoekers kunnen bij een kort bezoek aan de Haarlemmerstraat hun auto kwijt op het plein. Voor een langer verblijf worden ze doorverwezen naar de Haarlemmerstraatgarage. Verder wordt het plein autoluw gemaakt, waarbij de Koppenhinksteeg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Auto’s rijden via de Nieuwstraat de wijk in en via de Middelweg of Oude Rijn de wijk weer uit.

Holla: ‘De Kaasmarkt ligt op een bijzonder gunstige locatie in onze binnenstad, we hebben nu de kans om het plein de invulling te geven die bij onze binnenstad past. Daarmee krijgt Leiden niet alleen een nieuwe aantrekkelijke plek om te verblijven, we versterken ook de economische vitaliteit van de stad in zijn geheel’. Het plan van het Centrummanagement wordt op 22 januari 2021 aan de Leidse gemeenteraad aangeboden. Naast de voorkeursvariant biedt het Centrummanagement ook een ‘plan B’ aan. Hierin wordt geanticipeerd op het mogelijke niet doorgaan van de bebouwing aan de Oude Rijn, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor parkeren.

Het volledige plan is linksboven te downloaden.

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems