logo logo
 
 

Oud-ondernemers helpen ondernemers in crisistijd

Het Ondernemersklankbord (OKB) is een landelijk netwerk van oud-ondernemers die bestaande ondernemers helpen.

De organisatie bestaat al tientallen jaren, maar heeft juist in deze crisistijd vanwege de bijzondere uitdagingen voor ondernemers de inspanningen opgevoerd. Tijdelijk worden ook geen kosten in rekening gebracht. Het netwerk is via het Team Rijnland ook in Leiden en omgeving werkzaam.

Het OKB is landelijk actief in een groot aantal regio’s. Binnen Rijnland zijn ongeveer veertig oud-ondernemers actief, afkomstig uit een groot aantal bedrijfstakken. Zij hebben hun ondernemingen succesvol overgedragen dan wel beëindigd. Die brede selectie is ook handig, want de
aanvragen zijn net zo divers. De ene keer begeleid je een kapperszaak, de andere keer een groothandel technische producten of een marketingbureau. Welbeschouwd kan iedereen immers weleens een steuntje in de rug gebruiken dan wel de behoefte voelen aan een luisterend oor.

Leren van andermans fouten

Het OKB is dus gegrondvest op de levenservaring van ondernemers. “Ondernemen gaat altijd met vallen en vooral weer opstaan. Met zo iemand kun je op hetzelfde niveau sparren. Er zijn wel andere adviseurs, maar die zijn vaak zelf geen ondernemer geweest. Die hebben dus niet met hetzelfde bijltje gehakt,” zegt een ervaren adviseur. “Iedereen maakt fouten, daar is op zichzelf ook niks verkeerd aan. Maar oud-ondernemers hebben al van die fouten geleerd. Zij kunnen bestaande ondernemers helpen die fouten te voorkomen of er op een goede manier mee om te gaan. Maar ook kunnen ze helpen bij het opzetten van een bedrijfsplan om de toekomst te lijf te gaan.”

Het OKB ondersteunt met raad en daad ook ondernemers die door omstandigheden in financiële problemen zijn geraakt en helpt ze door de wirwar aan regelingen die zijn opgetuigd om ondernemers financieel te ondersteunen. Om de ondernemers bij te staan houdt het OKB elke twee weken een inloopspreekuur op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het Leids Handelshuis aan de Sstationsweg 26-28. Deze spreekuren zijn tijdelijk gestaakt vanwege de Corona-crisis, maar worden begin september weer opgestart. 

Ondernemer blijft de baas

Hoewel een advies heel waardevol kan zijn, blijft het de ondernemer die de keuzes maakt. “Je kunt vaak al helpen door te luisteren. Het helpt al als een ondernemer iemand heeft om zijn
afwegingen mee te delen en die af en toe vragen stelt,” aldus de oud-ondernemer.

Kun je wel een klankbord gebruiken? Meld je aan op www.ondernemersklankbord.nl. Er volgt een intake-gesprek over het probleem dat je wilt bespreken. Daarna wordt daar een oud-ondernemer gezocht die daar goed bij kan helpen, hoewel je ook jouw voorkeur kunt opgeven voor een specifieke adviseur. 

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems