07-02-2024

Invoering zero-emissiezone: krijg persoonlijk advies voor jouw onderneming

Als onderdeel van de inspanningen om steden groener en economisch vitaler te maken, zal Leiden vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor goederenvervoer invoeren. Hiermee is Leiden samen met 30 andere gemeente in Nederland voorloper in het invoeren van een dergelijke zone. Voor Leidse ondernemers betekent dit een verandering in de manier waarop ze bevoorraad worden of zelf opereren binnen de emissiezone. ‘De Zero Emissie-zone zal niet alleen bijdragen aan schonere en gezondere lucht, maar zal ook de economische vitaliteit van de Leidse binnenstad ondersteunen’, benadrukt Michael van Wijngaarden, de logistiek makelaar in Leiden die ondernemers ondersteunt bij de overgang naar emissieloze bevoorrading.

Duurzame bevoorrading als economische motor
Na de introductie van de zero-emissiezone zal de bevoorrading van bedrijven in de binnenstad schoner en efficiënter worden. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamer milieu en groenere stad, het stimuleert ook een gezond ondernemersklimaat. ‘Het is van vitaal belang dat ondernemers zich nu al voorbereiden op deze veranderingen en kijken naar manieren om hun logistieke processen te verduurzamen’, adviseert Van Wijngaarden.

Ondersteuning van de logistiek makelaar voor ondernemers
Om de overgang naar duurzame stadslogistiek soepel te laten verlopen, staat de logistiek makelaar klaar om ondernemers te ondersteunen. ‘We bieden kosteloos persoonlijk advies om ondernemers te helpen bij het begrijpen van de zero-emissiezone en de bijbehorende toegangseisen, maar ook praktische tips over bijvoorbeeld locaties waar je een elektrische bestelauto kan opladen’, zegt Van Wijngaarden. ‘We werken daarbij samen met ondernemers aan maatoplossingen, waaronder het overstappen op elektrische voertuigen, het deelnemen aan een logistieke hub en het verkennen van beschikbare subsidies’.

Leidse koplopers
In Leiden zijn er al verschillende ondernemingen die vooroplopen in duurzame stadslogistiek. ‘Een mooi voorbeeld zijn de elektrische vrachtfietsen die de ondernemers in de HerenDoeza gezamenlijk hebben aangeschaft, aankopen uit verschillende winkels kunnen daardoor in één rit afgeleverd worden bij klanten’. Daarnaast noemt Van Wijngaarden Haardenwinkel Ottovuur in de Haarlemmerstraat, die hun voorraad hebben ondergebracht bij een zero-emissie distributeur: klanten krijgen hun haard sinds kort geleverd met een elektrische vrachtauto.

Investering in de toekomst

Hoewel de overstap naar duurzame stadslogistiek enige aanpassing vergt, benadrukt Van Wijngaarden dat dit een investering is in de toekomst van de Leidse binnenstad. ‘Het behouden van een levendige en bloeiende binnenstad vereist dat we vooruitdenken en actie ondernemen om onze stad op een duurzame manier blijven ontwikkelen,’ besluit hij. ‘Samen kunnen we ervoor zorgen dat Leiden een stad blijft waar het goed ondernemen is en waar bewoners en bezoekers graag komen.’

Gratis advies

Tijdens het gratis adviesgesprek bespreek je met Michael wat je wensen en mogelijkheden zijn, de kosten die hieraan verbonden zijn en krijg je advies over subsidies en fiscale voordelen. Na afloop van het adviesgesprek ontvang je een adviesrapport en inloggegevens voor een persoonlijke, online omgeving waar je onder andere de kostenberekeningen voor verschillende elektrische bestelbussen kunt bekijken.

Gratis adviesgesprek met logistiek makelaar

Maak een afspraak met de logistiek makelaar en laat je adviseren over wat voor jouw onderneming de mogelijkheden zijn voor efficiënte en schone stadslogistiek.

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad