logo logo
 
 

Nieuw in Leiden: Het Rembrandt Lokaal

placehold

Met het RembrandtLAB, een expositie over kleur en kleurgebruik, opent het nieuwe Rembrandt Lokaal zijn deuren voor publiek. In deze oude woning van Jacob van Swanenburgh kreeg Rembrandt van Rijn zijn eerste schilderlessen.


PERSBERICHT
25 februari 2016

RembrandtLAB, een vernieuwend onderzoek naar kleuren


RembrandtLAB is een vernieuwend onderzoek naar kleur en kleurgebruik, waar het 17e eeuws kleurgebruik van Rembrandt vertaald wordt naar de 21e eeuw door hedendaagse designers. Het RembrandtLAB is een initiatief van Museum De Lakenhal, Leiden Marketing, Cultuurfonds Leiden en Museum Het Rembrandthuis die gezamenlijk opdracht gaven voor dit onderzoek aan ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters. De resultaten van hun onderzoek – dat reeds startte in november 2015 - wordt geopend op 24 maart in het nieuwe Het Rembrandt Lokaal in Leiden. Na drie maanden reist het RembrandtLAB naar Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam en vervolgens naar de Dutch Design Week in Eindhoven.

RembrandtLAB
In het kader van het RembrandtLAB 2016 werden grondstoffen, kleuropbouw en recepturen van Rembrandt door vormgevers Maarten Kolk en Guus Kusters (Studio Maarten Kolk & Guus Kusters) vier maanden lang nauwkeurig onderzocht, ontleed en opnieuw opgebouwd met behulp van alternatieve (hedendaagse) materialen, technieken en dragers. Zij demonstreren met dit onderzoek hoe het kleur- en pigment gebruik, de grondstoffen, recepturen en kleurbeleving aan de hand van enkele schilderijen van Rembrandt Harmensz van Rijn reproduceerbaar kunnen worden gemaakt. Tegelijkertijd keken ze naar de hedendaagse vertaling hiervan in andere dragers, materialen en technieken. Heden en verleden wordt verbonden. Kolk en Kusters: “Vele kleuren zijn uit het hedendaagse palet verdwenen en stabiel en constant gemaakt, zodat ze in iedere productie en oplage hetzelfde zijn. Hierdoor zij kleuren erg vlak geworden en wordt niet meer gewerkt met de fysische kwaliteiten in een kleur (iedere kleur is opgebouwd uit mineralen met mogelijkheden en beperkingen). De hedendaagse maakindustrie kan veel van het erfgoed van Rembrandt leren. Bijvoorbeeld om kleuren weer te verrijken.”
Kolk en Kusters zijn de eersten in een serie van kunstenaars die in het RembrandtLAB onderzoek doen. Het RembrandtLAB wordt een experimentele plek waar ieder jaar creatieven de kans krijgen onderzoek te doen naar het materiaalgebruik van Rembrandt.
De resultaten van het onderzoek worden vanaf 24 maart a.s. voor het eerst gepresenteerd in een tentoonstelling in Leiden, geboortestad van Rembrandt van Rijn.

RembrandtLAB in het Rembrandt Lokaal

De presentatie van Kolk en Kusters vindt plaats op een wel heel toepasselijke locatie: het Rembrandtlokaal op de Langebrug in Leiden. Het was hier waar Rembrandt van Rijn en zijn schilderscompaan Jan Lievens in 1619 hun eerste schilderslessen kregen bij hun leermeester Jacob van Swanenburgh, die er zijn woning en atelier had. Na de expositie wordt er een permanente invulling gegeven aan deze locatie die zal worden opengesteld voor bezoekers.
 

Het RembrandtLAB is open voor publiek en vrij toegankelijk van 25 maart t/m 29 mei 2016 (m.u.v Koningsdag 27 april). De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Na deze periode is de tentoonstelling van het RembrandtLAB drie maanden te zien in het Rembrandthuis Amsterdam.

De ontdekking van Het Rembrandt Lokaal
Vorig jaar ontdekte Centrummanagement Leiden dat Het Lokaal Rembrandt vrij zou komen. Vanwege de unieke mogelijkheid om het verhaal van Rembrandt op deze plaats te vertellen en daarmee de verbinding en waarde tussen deze schilder en de stad Leiden te vergroten, is besloten deze locatie te huren. Het RembrandtLAB is een eerste prachtige kans om de werken en werkwijze van Rembrandt te exposeren in de stad waar hij opgroeide en leerde schilderen.
 

Bezoekersinformatie
Het Rembrandt Lokaal, Langebrug 89, Leiden
woensdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur.
14.00 – 16.00 Open LAB met toelichting en demonstraties
25 maart t/m 29 mei 2016 (m.u.v Koningsdag 27 april).
Pasen en Pinksteren geopend.
Vrij entree

Het Rembrandt Lokaal is een samenwerking van Centrummanagement Leiden, Leiden Marketing, de Lakenhal en het Rembrandthuis die hun krachten hebben gebundeld in de Stichting De Jonge Rembrandt.
 

Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsitems