07-08-2023

Brandbrief over zero emissie stadslogistiek naar Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Centrummanagement Leiden, Ondernemend Leiden, VNO-NCW Rijnland en de gemeente Leiden zetten zich samen met Transport en Logistiek Nederland, Evofenedex, Techniek Nederland, Horeca Nederland afdeling Leiden en Zuid-Holland Bereikbaar volop in om op 1 januari 2025 een zero-emissiezone in te voeren voor de Leidse binnenstad inclusief het Stationspleingebied. Een belangrijke en met de ondernemersverenigingen overeengekomen voorwaarde is dat de aanpassing van de bedrijfsvoering die hiervoor nodig is haalbaar en betaalbaar blijft voor de ondernemer. Tijdens een grote stadsbijeenkomst over zero emissie stadslogistiek op 19 juni jl. bleek dat vooral bij het mkb en zzp’ers nog veel zorgen, vragen en onduidelijkheid leven over het overheidsbeleid rondom de invoering van de zero-emissiezone. Daarom hebben Centrummanagement Leiden, Ondernemend Leiden, VNO-NCW Rijnland en de gemeente besloten om een brandbrief te schrijven naar het ministerie van IenW. Met deze brief vragen wij aandacht voor de stappen die nodig zijn om zorgvuldig en op tijd voorbereid de zero-emissiezone in te voeren.

Waarom deze brandbrief?
Met deze brief willen we het ministerie van IenW oproepen om voor de invoering van de zero-emissiezone werk te maken van de communicatie naar de ondernemers, de laadinfrastructuur en in het bijzonder zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het ontheffingenbeleid. Er zijn nog veel zorgen en vragen bij ondernemers die een goede en zorgvuldige invoering van de zero-emissiezone nog in de weg staan.

Wat was de aanleiding voor de brief?
De zorgen, vragen en onduidelijkheid die er onder ondernemers zijn over het landelijke beleid rondom de invoering van de zero-emissiezone. Die zorgen en vragen bereiken ons via verschillende wegen. Tijdens de bijeenkomst over zero-emissie stadslogistiek op 19 juni jl. werden die (opnieuw) uitgesproken. Op vele vragen kan de gemeente als lokale overheid nog geen antwoord geven. Vandaar deze oproep aan het ministerie.

Waarom nu?
Het is nog 17 maanden tot 1 januari 2025, de datum waarop de zero-emissiezone in Leiden wordt ingevoerd. Nu is er nog tijd om zaken zoals het ontheffingenbeleid op tijd duidelijk te krijgen en ondernemers hierover te informeren. En zo geven we ondernemers voldoende tijd om alternatieven te onderzoeken en de bedrijfsvoering aan te passen.

Wat als het ministerie  geen gehoor geeft aan deze oproep?
Wij gaan ervan uit dat we met deze brief de urgentie duidelijk maken aan het ministerie en dat daar naar gehandeld wordt. Leiden is niet de enige gemeente die een zero-emissiezone invoert, maar één van de ongeveer 30 gemeenten. In die zin zijn wij niet uniek. Overal leven dezelfde zorgen en vragen. Ook voor het landelijk slagen van de invoering van de zero-emissiezones is actie door het ministerie dus van groot belang.

Kan het nog zo zijn dat de zero-emissiezone toch niet wordt ingevoerd?
Nee, de invoering van de zero-emissie gaat door. Hierbij houden we vooralsnog vast aan de invoeringsdatum van 1 januari 2025 en we hebben er ook alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Bovendien zijn er naast ondernemers met zorgen en vragen, ook ondernemers die al hebben geïnvesteerd en hun bedrijfsvoering hebben aangepast om zich voor te bereiden op de invoering op 1 januari 2025.

Mocht blijken dat het Rijk de zaken die nodig zijn niet op tijd op orde krijgt, dan kan het nodig zijn om de zero-emissiezone later in te voeren. Hier zijn wij in Leiden geen voorstander van juist vanwege de ondernemers die al geïnvesteerd hebben en op tijd aan de slag zijn gegaan om zich voor te bereiden op de invoering van de zero-emissiezone.

Waar is de zero-emissiezone in Leiden?
Vanaf 2025 krijgt Leiden als één van de ongeveer 30 gemeenten in Nederland een zero emissiezone voor vrachtvervoer. De zero-emissiezone is de binnenstad (het gebied tussen de singels) plus het Stationspleingebied.

Waarom wordt de zero-emissiezone in Leiden ingevoerd?
Net als andere steden is Leiden bezig om de uitstoot van CO2 te halveren in 2030 zoals afgesproken in het Nederlands Klimaatakkoord. In Leiden komt een derde van de uitstoot van roet van vrachtvervoer. Een manier om hier iets aan te doen, is inzetten op Zero Emissie Stadsdistributie (ZES): bevoorraden zonder uitstoot door vracht- en bestelverkeer. Hiermee zorgen we voor schonere lucht, minder vervoersbewegingen en blijft de binnenstad goed bereikbaar. Leiden wil stap voor stap meer ruimte maken voor een leefbare, groene en economisch gezonde binnenstad.

Waar vind ik meer informatie over de invoering van de zero-emissiezone?

Meer interessant nieuws

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de binnenstad