logo logo
 
 

VRIJWILLIGERS BEDANKAVOND MET GOUDEN RANDJE

placehold

Op maandagavond 20 februari werden de vrijwilligers van diverse Leidse evenementen in het zonnetje gezet tijdens de Vrijwilligers Bedankavond. Deze avond werd begeleid door cabaretière en gastvrouw Nina de la Croix, bijgestaan door haar gitarist Maarten Ebbers. Het werd een vrolijke avond met een gouden randje, omdat David-Jan (Daaf) Sloos extra in het zonnetje werd gezet. Zijn jarenlange inzet voor o.a. de ijsbaan werd deze avond beloond met de uitreiking van een Cornelis Joppenszbeeldje door Wethouder Robert Strijk.

Samen Leiden tot een nog 'bruisender' stad maken
Met deze insteek koos Nina voor een los en vrolijk programma met veel interactie. Door het stellen van een aantal vragen, kreeg ze al snel een indruk van de mensen in de zaal: leeftijd, mannen, vrouwen, welke evenementen waar zaten en in haar eigen belang, de categorie vrijgezelle mannen. Hiermee kreeg Nina al snel Bas in het vizier die ze uiteindelijk uitnodigde voor een dansje naderhand in de foyer.

Mannequin Challenge

Mannequin Challenge

Dat het geen avondje zou worden om bij achterover te leunen, werd al snel duidelijk, want na de uitnodiging van Nina aan Bas voor een afsluitend dansje, moest iedereen in de benen komen voor de Mannequin Challenge. Met alle door de vrijwilligers zelf meegebrachte attributen werd deze challenge een mooi stilleven dat eindigde met twee grote confettiknallers, ontstoken door Nina en Daaf, die zich op dat moment natuurlijk nog totaal niet bewust was van wat hem te wachten stond. Om hierna de rust weer een beetje terug te krijgen, zong Nina samen met gitarist Maarten een mooi bedanklied namens Leiden, waardoor de vrijwilligers gewoon even konden genieten.

Introductie van SJORS

Introductie van SJORS

Erwin Roodhart, centrummanager en mede-organisator van deze avond, introduceerde via een kort fimpje in vogelvlucht de vele evenementen die Leiden rijk is. Als je ze zo weer op een rijtje ziet langskomen, dan zie je hoeveel er wordt georganiseerd en hoeveel werk en mensen hiervoor nodig zijn. En dat allemaal met vrijwilligers. Naar goed voorbeeld van de stad Utrecht waar het vrijwilligersplatform KEES inmiddels haar bestaansrecht heeft bewezen, presenteerde Erwin het Leidse neefje en nichtje van KEES: SJORS. In opdracht van Cultuurfonds Leiden, die ook deze avond mede mogelijk heeft gemaakt, wordt in de komende periode onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van SJORS in Leiden. Uiteraard ook in relatie tot al bestaande vrijwilligersplatforms. Alle aanwezigen konden door middel van het inleveren van hun naambadge laten weten of zij op de hoogte gehouden wilden worden van deze ontwikkeling en aan deze oproep werd ruimschoots gehoor gegeven.

Dankwoord namens wethouder Robert Strijk

placehold

Na de introductie van SJORS nam wethouder Robert Strijk het woord om iedereen te bedanken voor hun inzet. Hij benoemde het vele werk dat wordt verzet en dat dit soms ook echt niet leuk kan zijn. Hij sprak hiervoor zijn bewondering uit met ook de hoop dat wij met elkaar deze evenementen kunnen blijven organiseren. De insteek van Nina om ‘samen Leiden nog bruisender te maken’ werd door Robert dan ook ondersteund. Als extra bedankje aan de aanwezige vrijwilligers, kon Janine van Sluis van de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal, alle voormannen een gratis toegangskaartje aanbieden voor een selectie van komende voorstellingen. De aanwezige vrijwilligers krijgen hiervoor per mail achteraf nog alle informatie. Wij willen langs deze weg dan ook graag de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal bedanken voor deze bijzondere geste en het wederom beschikbaar stellen van de Leidse Schouwburg.

Daaf Sloos ontvangt Cornelis Joppenszbeeldje

Daaf Sloos ontvangt Cornelis Joppenszbeeldje

Nadat Nina had verzocht aan alle voormannen om het toneel te verlaten, werd het eerder opgenomen filmpje van de Mannequin Challenge getoond. Nina vroeg Daaf nog even te blijven staan, omdat zij ‘nog nooit zo leuk een staaf had vastgehouden met een man’… dit even refererend aan haar zoektocht naar een vrijgezelle man, het ontpoppen van de confetti en natuurlijk de ultieme list om Daaf nog even nietsvermoedend op het podium te houden. Hierna nam Robert Strijk wederom het woord die zich in eerste instantie verontschuldigde voor het specifiek bedanken van een vrijwilliger en zich daarmee op glad ijs begaf, maar dat hij daar wel van houdt en dit ook zeer van toepassing is op Daaf. Met een warme en uitgebreide speech, werd eens te meer duidelijk hoeveel Daaf de afgelopen zes jaar heeft gedaan voor o.a. de ijsbaan en vooral de wijze waarop: betrokken, tot in de puntjes verzorgd en geen enkel (vervelend) klusje schuwend. Uiteindelijk sprak Robert de verlossende woorden dat ‘het college van burgemeester en wethouders had besloten Daaf het Cornelis Joppenszbeeldje toe te kennen’. Er volgde een groot applaus, waarbij uit de zaal de volgende krachtige samenvatting werd geroepen: “Daaf, je bent een kanjer”. Dat Daaf geen enkel klusje schuwt, werd ook hier maar weer eens duidelijk. Zonder enige voorbereiding sprak hij een vloeiend dankwoord uit voor deze mooie waardering (kunnen sommige acteurs nog een voorbeeld aan nemen bij de uitreiking van de Oscars) en ook naar alle andere vrijwilligers die elk jaar aan de bak moeten terwijl anderen wellicht aan de kerstdish zitten met hun familie. Als Daaf zich aan zijn woord heeft gehouden, staat het beeldje inmiddels op zijn schouw.

Vrijwilligers bedanklied

Vrijwilligers bedanklied

Na het in ontvangst nemen van het beeldje, werden Robert en Daaf bedankt en sloot Nina de avond af met een speciaal bedanklied voor de vrijwilligers, waarin alle aanwezige evenementen nog even kort werden aangestipt. Op de achtergrond werden diverse quotes getoond van de bezoekers van de diverse evenementen die kort konden worden samengevat tot ‘dank jullie wel’. Dit was ook het slot van het lied van Nina, dat luidkeels werd meegezongen door alle aanwezigen. Het was een mooie, gezellige avond met een gouden randje. En we hebben begrepen dat Nina meerdere dansjes met Bas heeft gedaan in de foyer…

Langs deze weg willen wij nogmaals alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet en het Cultuurfonds Leiden en Leidse Schouwburg voor het mede mogelijk maken van deze avond. En dank aan Emile van Aelst voor het ter beschikking stellen van zijn foto’s en filmpjes.